De fietsen

Mustang Model 1

advertentie6_klein.jpg

Vanaf ongeveer 1918

Rond 1918 maakte Mustang haar eerste complete fietsen. Voor zover we kunnen nagaan, werden deze (ondermeer) verkocht onder de naam 'Mustang model 1'. Foto's en andere afbeeldingen hebben we nog niet kunnen achterhalen. De eerste foto van een Mustang-fiets komen we tegen in deze advertentie van 1928 (even klikken voor vergroting). Weinig zeggend helaas; nagenoeg alle fietsen zagen er rond die tijd zo uit. Het is onbekend hoe lamg 'model 1' is gemaakt, en welke andere modellenMustang maakte. Vanaf halverwege jaren '30 concentreerde Mustang zich op de Octrooifiets.

Niets bewaard gebleven?

De oudste Mustang-fietsen die ik ben tegengekomen bij verzamelaars (of in eigen bezit heb), zijn Octrooifietsen van eind jaren '30 en de jaren '40. Oudere exemplaren zijn helaas niet bekend. Is in de loop van de jaren alles bij het oud ijzer terecht gekomen of staan er toch nog mooie oldtimers in schuurtjes, op zolders of in boerenschuren? Ik vrees het eerste, ik hoop het laatste.

Fietsverlichting

Fietsverlichting zat in deze tijd niet standaard op een fiets. Hoewel in het begin van de eeuw de eerste elektrische fietsverlichting al op de markt kwam, werden tot ver in de jaren '30 veel fietsen nog uitgerust met carbid- of olieverlichting. Op deze foto's is een speciale Mustang-carbidlamp te zien. Foto 2 is de bovenkant van de lamp.

carbidlamp2_klein.jpgcarbidlamp1_klein.jpg