De fietsen

Octrooifiets met parallelframe

Type: Octrooi, met parallelframe
Framenummer: 29803
Bouwjaar: waarschijnlijk tussen eind jaren '40 en halverwege jaren '50

Klik op de foto's voor een vergroting.

29803_3klein.jpg29803_1klein.jpg29803_2klein.jpg

Wat direct aan deze fiets opvalt is het parallelframe. De overige dames Octrooifietsen die we kennen, hebben allemaal een opoe-frame, dat was standaard in de jaren '30 en '40.Vanaf eind jaren '40 gingen Nederlandse fietsfabrikanten - naast de toerfietsen - ook sportfietsen maken, de voorloper van de 'stadsfiets'. Mustang begon vroeg met de productie hiervan, de oudste sportfiets die ik ken - met parallelframe - dateert van 1949. Ik ga er dan ook vanuit dat deze Octroifiets werd gebouwd tussen eind jaren '40 en halverwege jaren '50. Daarna stopte Mustang met de productie van de Octrooifiets.

Het frame heeft een extra buis. Waarschijnlijk is de staande buis beschadigd geraakt, en is de korte schuine buis er toen als extra versteviging tussen gezet. Tot in de jaren '60 was dit een gebruikelijke manier om de levensduur van damesfietsen te verlengen. De korte buis is niet met lugs bevestigd, dat bevestigt het vermoeden dat de buis er pas later is ingezet.

Volgens de eigenaar is alleen het frame nog origineel, de overige onderdelen (en ook de hulpmotor op het voorwiel) zijn van latere datum.

Met dank aan Erwin de Groot.